راهنماتو- با وجود پیشرفت های فراروان هنوز درمان برخی از بیماری ها با موانع متعددی همراه است که گاه پزشکان را ناامید می کند. دسترسی به برخی از نقاط بدن در جریان برخی بیماری های خاص یکی از این موانع است که می تواند نقش مرگ و زندگی را برای بیمار ایفا کند.
دانشمندان کانادایی در پاسخ به همین محدودیت ها به دنبال طراحی نوعی ربات های فوق باریک و مار مانندی هستند که می توانند دسترسی پزشکان به برخی نقاط حساس بدن را تسهیل کنند. جسیکا بورگنر-کهرس، مدیر آزمایشگاه رباتیک Continuum در دانشگاه Mississauga تورنتو و تیمش در تلاش هستند تا این ربات های فوق باریک، طویل و انعطاف پذیر برای کمک به پزشکان، عملیاتی کنند.
یک جراح مغز را در نظر بگیرید که قصد دارد یک تومور سرطانی را از سر بیمار خود خارج کند. برای این کار او باید با تمام حساسیت سر بیمار را بشکافد و از میان تمام نقاط حساس به تومور دسترسی پیدا کند. بی شک چنین کاری ریسک های خود را دارد که می تواند منجر به مرگ بیمار شود اما جسیکا بورگنر-کهرس امیدوار است که یکی از ربات های مار مانند او بتواند مسیری پر پیچ و خم را در اطراف بافت حیاتی طی کند تا به بافت مورد نظر برسد. چنین چیزی می تواند بسیاری از نقاطی را که پیش از این غیر قابل دسترس می نمود، در دسترس جراحان قرار دهد که این به معنای نجات جان های بسیاری است.
بورگنر-کهرس، می گوید آزمایشگاه او همچنین در حال توسعه نسل پیشرفته تری از این روبات هاست که مجهز به حسگرهای متعدد هستند و می توانند تا حدی به صورت خودکار خود را هدایت کنند. به طور معمول یک جراح باید ربات را از راه دور و با استفاده از یک کامپیوتر هدایت کند، اما این نوع ربات هوشمند می داند که کجا باید برود و چگونه از موانع در مسیر خود عبور کند. به عنوان مثال، یک جراح میتواند یکی از این رباتها را برای جمعآوری نمونه بافتی از شکم بیمار به کار گیرد، یا داروی ضد سرطان را مستقیماً به یک تومور در ریهها تزریق کند.
چنین ربات های هوشمندی می توانند تحولی شگرفت در صنعت پزشکی ایجاد کنند و حتی جان های بسیاری را نجات دهند. این ربات ها می توانند بسیاری از نقاط غیر قابل دسترس در بدن انسان را در معرض دید جراحان قرار بدهند و ریسک اشتباهات انسانی را بشدت کاهش دهند. علاوه بر این، این ربات های هوشمند می توانند به میزان قابل توجهی هزینه های درمانی بیماران خاص را کاهش دهند که این موضوع هم برای مراکز درمانی و هم برای خود بیماران می تواند بسیار مفید و سودمند باشد.
دیدگاه شما چیست؟
دیدگاه ها