راهنماتو- با استفاده از تصاویر ماهواره ای، یک تیم بین المللی از دانشمندان به سرپرستی یک زمین شناس بنام ماتی لیپار از آکادمی علوم و هنر اسلوونی، عوارض زمین شناسی عجیبی را در دشت Nullarbor در جنوب استرالیا شناسایی کردند که ساختاری حلقه ای شکل را به نمایش می گذاشت.
دشت Nullarbor در جنوب استرالیا، زمانی یک اقیانوسی وسیع و ماقبل تاریخی را در خود جای داده بود. این منطقه اکنون یک بیابان خشک بر روی سنگهای آهکی، بسیار مسطح و تقریباً بدون هیچ عارضه ای است که بیش از هزار کیلومتر امتداد دارد. البته این برداشتی بود که تا همین اواخر وجود داشت تا اینکه کشف جدید نشان داد که این دشت مسطح چندان هم بی عارضه نیست.
عارضه کشف شده توسط تصاویر ماهواره ای، یک حلقه مرتفع مدور به عرض حدود 1300 متر (4265 فوت) با گنبدی در مرکز را نشان می دهد. بر خلاف بسیاری از نقاط جهان، دشت Nullarbor در طول میلیونها سال به دلیل هوازدگی و فرآیندهای فرسایش بدون تغییر باقی مانده است، و آن را به یک بوم زمینشناسی منحصربهفرد برای ثبت تاریخ باستان تبدیل کرده است. چنین ساختاری در این گستره یک دست برا دانشمندان عجیب می نمود.
دانشمندان می گویند؛ این «تپه» حلقهای شکل را نمیتوان با برخورد اجرام فرازمینی یا هر فرآیند تغییر شکل شناخته شده توضیح داد. به همین دلیل دانشمندان به تاریخ باستانی این منطقه روی آوردند تا شاید بتوان از این طریق منشا این ساختارهای مرموز را شناسایی کرد. بیشتر استرالیا اکنون خشک و بیابانی است و صحراهای داخلی وسیعی دارد. میلیونها سال پیش، در طول دوره میوسن، این قاره مملو از زندگی بود که نه فقط اکوسیستم های جنگلی متراکم و پر رونق، بلکه دریاهای داخلی بزرگ را نیز شامل می شد.
اقیانوسی که Nullarbor را پوشانده بود، حدود 14 میلیون سال پیش شروع به خشک شدن کرد و سنگهای آهکی کمعمق را که در طول سنوزوییک میانی رسوب کرده بودند، در معرض دید قرار داد. از آن زمان، از نظر زمین شناسی، اتفاقات بسیار کمی در دشت رخ داده است. هیچ رسوب قابل توجهی وجود ندارد که بتوان در مورد آن صحبت کرد، و هیچ تحول بزرگی که منجر به تشکیل رشته کوه ها یا سایر ویژگی ها شود، وجود نداشته است. این بدان معناست که Nullarbor به یک بازمانده مستقیم و دست نخورده از فرآیندهای زمین شناسی مربوط به دوره میوسن تبدیل شده است.
بر همین اساس دانشمندان باور دارند که حلقه های مرموز کشف شده در دشت Nullarbor مربوط به صخره های مرجانی است که طی میلیون ها سال در منطقه تشکیل شده است. در واقع بررسی های مواد موجود در این عوارض نیز با این فرضیه مطابقت دارد. به هر روی دانشمندان اکنون باور دارند که این ساختار مرموز در واقع صخره های مرجانی هستند که در اثر فرسایش به این شکل درآمده اند. نتایج این تحقیق در نشریه Earth Surface Processes and Landforms به چاپ رسیده است.
دیدگاه شما چیست؟
دیدگاه ها