راهنماتو- افزایش طول عمر و غلبه بر پیری یکی از رویاهای همیشگی انسان بوده و قرنها و بلکه هزاران سال است که بشر به دنبال چاره جویی برای این دغدغه بوده است. اکنون یک مطالعه جدید که توسط دانشمندان برزیلی به انجام رسیده، امیدهایی را در این زمینه ایجاد کرده است.
سلولهای ما محصولات جانبی بالقوه سمی به نام «رادیکالهای آزاد» را زمانی تولید میکنند که اکسیژنی را که تنفس میکنیم و غذایی که هر روز مصرف میکنیم، تجزیه کنند. برخی از این مولکولها عملکردهای بیولوژیکی مهمی را انجام میدهند، اما اگر تعداد آنها بیش از حد باشد، ساختار سلولی داخلی آسیب میبیند و توانایی سلولها را مختل میکند و احتمالاً منجر به بیماریهای مزمن میشود. دانشمندان از این فرآیند به عنوان «استرس اکسیداتیو» یاد می کنند.
بدن ما دارای زرادخانه قابل توجهی از آنزیم های آنتی اکسیدانی است که به حفظ تعادل گونه های فعال اکسیژن کمک می کند، اما با افزایش سن، این مکانیسم های کنترل کاهش می یابد. مطالعه اخیر منتشر شده در ژورنال Nutrition نشان می دهد که تکمیل رژیم غذایی با اسید آمینه تورین می تواند رویکردی واقع بینانه برای رفع این مشکل باشد.
در این مطالعه که در دانشگاه سائوپائولو (USP) برزیل انجام شد، 24 داوطلب زن 55 تا 70 ساله شرکت کردند که به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه سه کپسول 500 میلی گرمی تورین در روز به مدت 16 هفته (1.5 گرم در روز) مصرف کردند. گروه دیگر قرص هایی دریافت کردند که حاوی نشاسته ذرت (دارونما) بود. نکته جالب توجه این بود که نه داوطلبان و نه محققین از اینکه هر شرکت کننده به کدام گروه تعلق دارد آگاه نبودند.
نشانگرهای استرس اکسیداتیو در نمونه های خون گرفته شده، قبل و بعد از مداخله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یکی از جالبترین یافتهها افزایش تقریباً 20 درصدی سطح آنزیم آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز (SOD) در گروه تورین، در مقایسه با کاهش 3.5 درصدی در گروه کنترل بود. دانشمندان توضیح می دهند که SOD از سلول ها در برابر واکنش های مضر رادیکال سوپراکسید محافظت می کند.
الن دی فریتاس، استاد دانشکده تربیت بدنی و ورزش دانشگاه سائوپائولو و نویسنده اصلی این تحقیق، می گوید: «جلوگیری از تجمع رادیکالهای آزاد که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق میافتد، احتمالاً از بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا و سایر بیماریهای مزمن پیشگیری میکند. این اولین مطالعه در مورد اثرات تورین در زمینه پیری است.» تورین یک ماده مغذی است که در برخی غذاها مانند ماهی، صدف، مرغ، بوقلمون و گوشت گاو یافت می شود. علاوه بر این، به طور طبیعی در برخی از بافت های بدن انسان، به ویژه کبد، تولید می شود و برای عملکرد سیستم عصبی مرکزی، ایمنی، بینایی و باروری مهم است.
به گفته فریتاس، نتایج تحقیق آنها نشان داد که استرس اکسیداتیو در افرادی که رژیم غذایی آنها با این اسید آمینه تکمیل شده، قابل کنترل است. این بدان معناست که دریافت میزان مناسبی از اسید آمینه تورین می تواند بر روند پیری اثر گذار باشد.
دیدگاه شما چیست؟
دیدگاه ها