کشف یک لایه مذاب زیر پوسته زمین

  • فریبا شاه نوری فریبا شاه نوری
  • ۱۸ بهمن ۱۴۰۱
  • زمان مطالعه : 1.5 دقیقه

خبرگزاری مهر نوشت؛ گروهی از محققان دانشگاه آستین تگزاس یک لایه جدید زیر پوسته زمین کشف کرده اند که شامل صخره های مذاب داغ است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، لایه مذکور چشم انداز مفیدی از فعالیت صفحه های تکتونیک زمین فراهم می کند. صفحه های تکتونیک در حقیقت صخره های زیر سطحی هستند که پوسته و گوشته بالایی زمین را تشکیل می دهند. در حقیقت تمام توده زمینی که در اطرافمان دیده می شود براساس صفحات تکتونیک است. در حال حاضر زمین ۷ صفحه تکتونیک اصلی دارد که ۷ قاره را یکپارچه نگه می دارند.

جالب آنکه صفحات مذکور به طور مداوم در حال حرکت هستندو حرکات آنها به وقوع زلزله، سونامی و فوران آتشفشان ها مرتبط است. علاوه بر آن حرکات تکتونیک بسیار قدرتمند هستند و ممکن است به ایجاد کوهستان ها و حتی قاره های جدید منجر شوند. بنابراین مطالعه عواملی که روی فعالیت آنها تاثیرگذار یا بی تاثیر هستند، اهمیت زیادی دارد.

طبق بیانیه تحقیقاتی منتشر شده لایه ای که به تازگی کشف شده مذاب و در عمق ۱۶۱ کیلومتری سطح زمین قرار دارد. این لایه بخشی از سست کره (که زیر سنگ کره واقع شده و مشتمل است بر مواد نیمه مذاب و بی شکل در عمق ۸۰ تا ۴۰۰ کیلومتری زمین) است.

به گفته محققان دانشگاه آستین تگزاس، لایه سست کره شامل صخره های مذاب داغ است و مانند یک مرز نرم عمل می کند و به حرکت آرام صفحه های تکتونیک از طریق گوشته بالایی کمک می کند.

جولیان هوا محقق ارشد پژوهش می گوید: زمانیکه درباره یک ماده مذاب فکر می کنیم، به طور ناخودآگاه تصور می کنیم لایه مذاب نقش مهمی در خاصیت ارتجاعی ماده دارد اما ما متوجه شدیم در جاییکه میزان مذاب بودن بالا است، تاثیر آن بر گوشته بسیار اندک است.

این تحقیق در ژورنال « نیچر ژئوساینس» منتشر شده است.

فریبا شاه نوری
فریبا شاه نوری

دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه ها