فرادید نوشت؛ در جریان کاوشهایی که در منطقۀ کمبریجشایر انگلستان انجامشده است، باستانشناسان موفق به کشف آثار باستانی شگفتانگیزی شدهاند. عجیبترین شیء یافت شده در این محل یک شانۀ سر ساخته شده از استخوان جمجمۀ انسان است که قدمت آن به عصر آهن یعنی بیشتر از دو هزار سال قبل میرسد.
به گزارش فرادید؛ کاوشها در تپۀ بارهیل کمبریج بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ انجام شده بود. در این کاوشها حدود ۲۸۰ هزار مورد بقایای باستانی یافت شد که کار بررسی آنها هنوز ادامه دارد. شانۀ ساخته شده از جمجمه به تازگی و در طی همین بررسیها شناسایی شده است.
در همین دورۀ کاوش و در همین محل بود که باستانشناسان حدود ۸ هزار استخوان قورباغه را نیز کشف کردند که به صورت یکجا دفن شده بودند. علاوه بر این، قبلا در کمبریجشایر ابزارهای دیگری از جنس استخوان پا و دست انسان نیز کشف شده بودند.
محققان فکر میکنند شانۀ کشف شده قطعهای از یک شانۀ بزرگتر تقریبا مستطیلیشکل است که لبههایی خمیده داشته است. هیچ اثری از ساییدگی بر روی دندانههای شانه به چشم نمیخورد و بنابراین میتوان گفت که از این شانه به عنوان ابزاری برای شانه کردن مو یا تولید منسوجات استفاده نمیشده است. اثری از وجود یک سوراخ در قسمت بالا و وسط شانه نیز به چشم میخورد که نشان میدهد احتمالا از این شیء به عنوان یک طلسم استفاده میشده و آن را به گردن میآویختهاند.
تا کنون تنها سه شانه از جنس استخوان جمجمه در جهان یافت شدهاند که اتفاقا محل کشف دو مورد دیگر نیز در نزدیکی همین محل بوده است. یکی از آنها در منطقۀ اریث (Earith) در ۹ مایلی شمال بارهیل و دیگری در منطقۀ هارستون میل (Harston Mill) در ۱۰ میلی جنوب آنجا یافت شده است. این نشان میدهد که ساخت این شانهها یک سنت محلی بسیار خاص بوده است.
مایکل مارشال رئیس تیم تحقیقاتی میگوید: «این شانه یک ابزار کاربردی نبوده بلکه احتمالا برای اعضای آن اجتماع عصر آهن، شیئی با قدرتهای خاص به حساب میآمده است. شاید جمجمهای که این شانه از آن ساخته شده متعلق به یک شخص مهم بوده باشد که حتی بعد از مرگش نیز همچنان نقشی در آن جامعۀ باستانی ایفا میکرده».
به هر حال هنوز سوالات بسیاری باقی مانده است. هیچ مدرک مکتوب و نوشتهای از مردمانی که در عصر آهن در کمبریجشایر زندگی میکردند به دست نیامده است و بنابراین شاید هرگز با قطعیت نتوان علت ساخت ابزارهایی مثل این را تعیین کرد.
دیدگاه شما چیست؟
دیدگاه ها